2013年9月10日 星期二

2013-11 秋遊京都(序)

自從年初決定要在深秋重遊京都之後,一直都有留意fanfares的動向,直至7月尾發現不對勁,大阪的機位開始緊張,票價正穩步上揚,ANA跟Peach的價錢也不算便宜。同時京都的住宿亦已開始接受預訂。

與拍檔一番相量之後,決定放棄等待,即時出票,可惜這時CX的票價已經上揚至$5,xxx,連稅接近$6,000大關,兼且要週五(11月22日)出發,週五(11月29日)返港才有早去晚返的機位。於是又在各大旅行社一番搜尋,發覺以Priceline價錢最實惠,住宿京都站對面的新阪急Twin Room,兩日三夜套票只需$5,577(連稅、手續費)。不過,最後因為新阪急客滿,改訂了在地下鉄烏丸御池駅附近的Hearton Hotel,$5,507一位。另外,又訂了五晚民宿時遊人。


出發:2013年11月22日
   CX506 10:30~14:50

回程:2013年11月29日
   CX507 18:25~21:45

住宿:
2013年11月22日IN,2013年11月27日OUT
時遊人
http://www.0757085177.com/index.html
(下圖取自官方網站,Twin Room)

地下鉄五条駅3、5、6番出口徒歩2分;市バス5番、26番、101番烏丸五条停徒歩3分;京阪清水五条駅1番出口徒歩約10分;JR京都駅徒歩約12分

Cash payment only/Free LAN/Free WiFi/Coin laundry/Shared toilet & bath/Shared kitchen & refrigerator/可寄放行李,但民宿於11:00~16:00關閉

Twin Room每人每晚3,600円,連住5晚或以上,每人每晚減200円。



2013年11月27日IN,2013年11月29日OUT
Hearton Hotel
http://www.hearton.co.jp/kyoto/

地下鉄烏丸御池駅1番出口徒歩2分、3-2番出口徒歩3分
Free LAN/Coin laundry
Standard Semi-double Room with breakfast (Package included)

4 則留言:

  1. 暫時唔得閒睇住,因為實在太忙了。遲少少再黎睇過。

    回覆刪除
    回覆
    1. 唔緊要,我都有排唔得閒寫第二篇,hehe!

      刪除
  2. 你間屋都唔錯吖, 用以往差不多 :)

    回覆刪除
  3. 呢幅係我暫時最喜歡既一幅相 :)

    回覆刪除